Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.

2016-04-11 23:07

πενικιλλινη – μια σημαντικη ανακαλυψη

Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928 έκανε  μια ανακάλυψη που άλλαξε τον κόσμο. Ο  Άγγλος ερευνητής ανακάλυψε ότι η πράσινη μούχλα παρήγαγε μια ουσία που ανέστειλλε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων και την ονόμασε πενικιλλίνη.  

Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ (1881-1955) γεννήθηκε στη Σκωτία. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπηρέτησε ως επίατρος σε βρετανικό νοσοκομείο του Παρισιού. Συγκλονισμένος από τις εκατόμβες θυμάτων που προκαλούν οι λοιμώξεις στους πληγωμένους αποφάσισε να αφιερωθεί στη μικροβιολογία. Εντάχθηκε έτσι στο εργαστήριο του St Mary’s Hospital όπου και εκπαιδεύτηκε από τον καθηγητή A. Wright (1861-1947). Έπειτα από πολυετείς έρευνες, ανακάλυψε την πενικιλλίνη .

Το 1940, ο Ερνστ Τσέιν (1906-1978), μέλος μιας ομάδας με επικεφαλής των Χάουαρντ Φλόρευ κατάφερε μετά από εξαετείς έρευνες να λάβουν καθαρή πενικιλίνη και έφτιαξαν πυκνά διαλύματά της. Όμως λόγω των βομβαρδισμών του Λονδίνου και την έλλειψη βιομηχανικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή αδυνατούσαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες. Έτσι η έρευνα μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α. Το 1942 άρχισε η βιομηχανική παραγωγή πενικιλίνης στις Η.Π.Α. Το 1945 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ από κοινού στους Φλέμινγκ, Φλόρευ και Τσέιν.

Ο Φλέμινγκ, ο Τσέιν και ο Φλόρευ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1945 για τις εργασίες τους πάνω στην πενικιλίνη. Το 1943 η πενικιλλίνη παρασκευάσθηκε βιομηχανικά.

Η πενικιλίνη είναι ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα. Την χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία της πνευμονίας, σηπτικών ή πυωδών ασθενειών, διαφόρων μορφών κυνάγχης, διφθερίτιδας, ερυσιπέλατος, οστρακιάς, κ.τ.λ. Ανθεκτικά στην πενικιλίνη είναι τα βακτήρια του τύφου, των παρατύφων, της δυσεντερίας, της φυματίωσης, τα αίτια της πανώλους, της τουλαραιμίας, οι ρικέτσιες και ορισμένοι ακόμη μικροοργανισμοί.

                                                                                                                        

Μαριάνθη Κ

Το θερμοσκόπιο του Γαλιλαίου

Το 1593 ο Γαλιλαίος εφηύρε ένα στοιχειώδες θερμοσκόπιο νερού, το οποίο για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα να μετρηθούν οι μεταβολές της θερμοκρασίας. Πρόκειται για το πρώτο όργανο με το οποίο ο άνθρωπος κατάφερε να συγκρίνει ανάμεσα στο κρύο και το ζεστό νερό χωρίς την παρεμβολή του ανθρώπινου αισθήματος. Η λειτουργία του βασίζεται στην αρχή της διαστολής του αέρα μέσα σε έναν σωλήνα. Αυτή η αρχή ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες.

Μανώλης Στ.

Καρδιακός βηματοδότης

Η ανακάλυψη του καρδιακού βηματοδότη έγινε τυχαία από τον αμερικανό John Hopps. Ήταν ηλεκτρολόγος και πειραματιζόταν προκειμένου να ζεστάνει το ανθρώπινο σώμα με υποθερμία χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά καλώδια. Στη συνέχεια ανακάλυψε πως η καρδιά ακόμα και όταν έχει σταματήσει μπορεί να λειτουργήσει ξανά όταν έχει το κατάλληλο ηλεκτρικό ερέθισμα. Αυτό έγινε το 1950.

Μπάμπης Τσ.

Ο Τόμας Έντισον και η ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα.

Η εφεύρεση του λαπτήρα πυρακτώσεων , της γνωστής «λάμπας», αποδίδεται στον Τόμας Έντισον , ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880.  Ο Τόμας Έντισον παρατήρησε πως όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περνούσε από ένα λεπτό σύρμα, γίνεται φως ! Αυτή η εφεύρεση θα άλλαζε τον κόσμο. Οι άνθρωποι μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν λυχνάρια που ήταν επικίνδυνα να κάψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν από άλλους ερευνητές. Ο Έντισον το 1879 παρουσίασε μια  κατασκευή από 50 λαμπτήρες , οι οποίοι έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή τους.  Εφεύρεση αυτή άλλαξε τον κόσμο γιατί με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, όλα τα νοικοκυριά είχαν φως!

Ελπίδα Α.,  Φωτεινή Μ.

 

 

Το βιβλίο

Τα πρώτα τυπωμένα βιβλία εμφανίστηκαν στην Κίνα τον 6ο αιώνα μ.Χ . Το πρώτο βιβλίο είχε τυπωθεί με ξύλινα στοιχεία . Οι Κινέζοι επινόησαν τα κινητά ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ.

Στην Ευρώπη η εκτύπωση βιβλίων χρησιμοποιώντας ξύλινα στοιχεία άρχισε γύρω στο 14ο αιώνα μ.Χ. με γνώση που αποκτήθηκε από την επαφή με τους ανατολίτικους λαούς. Ο Γερμανός τυπογράφος Γουτεμβέργιος ανακάλυψε τα μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία και έτσι η τυπογραφία γνώρισε μεγάλη πρόοδο.

Ζωή Ι.

Ακτινογραφίες

Οι επιστήμονες άκουγαν έκπληκτοι τον Γερμανό φυσικό Γουλιέλμο Ρέντγκεν να εξηγεί τη μεγάλη του ανακάλυψη: «Υπάρχουν ακτίνες, που διαπερνούν τα αδιαφανή σώματα, που μπορούν να βομβαρδίζουν κάποιο αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ ένα άλλο». Στις 22 Δεκεμβρίου 1895, ο γερμανός καθηγητής είδε τη φωτογραφία του χεριού της γυναίκας του να σχηματίζεται πάνω στη φωτογραφική πλάκα εξαιτίας των ακτίνων Χ. Το γυναικείο χέρι θα γινόταν μάλιστα η πρώτη ακτινογραφία ανθρώπινου μέλους με τη βοήθεια των ακτίνων Χ! 

Κωνσταντίνα Μπ.

Το τηλέφωνο

Το τηλέφωνο είναι μια συσκευή συνδιάλεξης, η οποία μπορεί να μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Η εφεύρεση αποδίδεται στον Αμερικανό Γκράχαμ Μπελ . Στην αρχή το τηλέφωνο χρησίμευε για ομιλίες σε κοντινές αποστάσεις. Μετά την εφεύρεση του μικροφώνου  το 1877 , το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για κλήσεις σε μακρινές αποστάσεις. Το τηλέφωνο πέρασε διάφορες εξελίξεις προκειμένου να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

Αντώνης Γ., Βασίλης Α.

Το κινητό τηλέφωνο

Θεωρείται η πιο σύγχρονη εφεύρεση. Το πρώτο κινητό εφεύρε ο αμερικανός Μάρτιν Κούπερ, ο οποίος δούλευε στη Motorola στο Σικάγο και ανέπτυξε ένα τηλέφωνο χωρίς καλώδια, με το οποίο μπορούσε κάποιος να τηλεφωνήσει παντού. Το πρώτο  αυτό κινητό τηλέφωνο ήταν 33 εκατοστά, τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα, και ζύγιζε ένα κιλό, βαρύ και ασήκωτο. Η δε μπαταρία του έφτανε για συνομιλίες το πολύ 20 λεπτών! Επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστο. Σιγά σιγά η ιδέα της μαζικής του παραγωγής επηρέασε τη βελτίωσή του, τόσο στις λειτουργίες, όσο και στο μέγεθός του. Έτσι έχουμε πια τις σημερινές εύχρηστες και απαραίτητες συσκευές σε όλους μας.

Δημήτρης Μπ.

 

Η ρόδα

Οι πρώτες ρόδες ίσως ήταν πέτρινες: στρογγυλές πέτρες που ο πρωτόγονος πρόσεξε ότι κυλούσαν εύκολα, στη συνέχεια ο άνθρωπος σκέφτηκε να τις περάσει σε έναν ξύλινο  άξονα. Αργότερα κατασκευάστηκαν οι ρόδες από χοντρά τμήματα κορμών δέντρων, τα οποία έκοβαν με τα πρώτα πριόνια και πολύ αργότερα οι ρόδες έγιναν με ακτίνες και τρύπα στη μέση για να περνά ο άξονας. Η εξέλιξη της ρόδας παρατηρήθηκε μέσα στους αιώνες. Στον αρχαίο άνθρωπο η ρόδα έδωσε την ιδέα του «αυτοκινήτου» , που  το έσερνε πιθανότητα ο ίδιος στην αρχή ώσπου να εξημερώσει το άλογο, το βόδι και το γαϊδούρι που το αντικατέστησαν.

Αγγελική Φ.

Το ρολόι

Οι αρχαίοι είχαν μάθει να μετρούν το πέρασμα των ημερών και των μηνών, είχαν εφεύρει το ημερολόγιο, αλλά δεν ήξεραν να υπολογίζουν τις ώρες. Τα πρώτα όργανα εφευρέθηκαν για τον υπολογισμό της ώρας ήταν τα ηλιακά ρολόγια. Ο ίσκιος ενός αντικειμένου έδειχνε την ώρα της ημέρας. Όταν όμως η μέρα ήταν συννεφιασμένη ή όταν έδυε ο ήλιος τα ρολόγια δεν λειτουργούσαν! Έπειτα εφεύραν  τις κλεψύδρες, οι οποίες λειτουργούσαν συνήθως με άμμο και μετρούσαν μικρούς χρόνους.

Τα πρώτα ρολόγια φτιάχτηκαν γύρω στο 1616 μ.Χ και ήταν αρκετά μεγάλα. Τα έβαζαν σε πύργους , σε καμπαναριά και σε εκκλησίες. Σιγά σιγά η τεχνική τελειοποιήθηκε και έγινε δυνατή η κατασκευή μικρότερων ρολογιών.  Σήμερα τα ρολόγια μπορεί να είναι ψηφιακά και να δείχνουν την ώρα με αριθμούς. Επίσης τα σημερινά ρολόγια λειτουργούν με μπαταρία σε αντίθεση με τα παλαιότερα όπου λειτουργούσαν με γρανάζια.

Δημήτρης Β.