Έθιμα των Χριστουγέννων

2015-12-21 09:57

 

Έρχονται ημέρες χαράς και γιορτής. Τα σπίτια και οι πόλεις φορούν τα γιορτινά τους, ενώ οι κουζίνες πλημμυρίζουν από αρώματα παραδοσιακών εδεσμάτων. Η τάξη μας , σάς βάζει στο κλίμα των ημερών, παρουσιάζοντάς σας μερικά μόνο από τα ελληνικά έθιμα:

Το Χριστόξυλο

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, τις παραμονές των γιορτών,  ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει  το πιο γερό και το πιο χοντρό ξύλο και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, στο τζάκι του σπιτιού. Η στάχτη των ξύλων αυτών, θα προστατεύει το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό.

Πριν ο νοικοκύρης βάλει το Χριστόξυλο στο τζάκι , η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι , ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζει  ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του.

Ελπίδα Α., Σοφία Π. , Κωνσταντίνα Μ. 

Το «τάισμα» της βρύσης

Οι νεαρές κοπέλες , τα χαράματα των Χριστουγέννων, αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «αμίλητο νερό». Δωρίζουν στη  βρύση του χωριού βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο.  Όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα ήταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Δήμητρα Σ.

Τα Κάλαντα

 

Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων.  Ακόμα και σήμερα,  τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και  τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο.

Τα παιδιά χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;».  Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τους δίνει  κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε διάφορα εδέσματα.

Μαριάννα Π. 

Το Χριστόψωμο

Το « ψωμί του Χριστού»  ζυμώνεται  την παραμονή των Χριστουγέννων από τη νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια.  Επάνω είναι χαραγμένος ο Σταυρός και γύρω γύρων έχει διάφορα διακοσμητικά στολίδια από ζυμάρι.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης,  αφού το σταυρώσει, θα προσφέρει  από ένα κομμάτι σε κάθε μέλος της οικογένειας.

Το χριστόψωμο αναφέρεται στην ενότητα της Εκκλησίας και συμβολίζει το δέσιμο της οικογένειας.

Μιχάλης  Κ., Μπάμπης Τ., Μαριάνθη Κ., Δήμητρα Σ., Αγγελική Ι.

Το καραβάκι

Το έθιμο να στολίζουμε καραβάκι είναι παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού,. Σήμερα βέβαια αυτό το έθιμο έχει σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς σχεδόν όλα τα σπίτια στολίζουν Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν κάπου υπάρχει το έθιμο του καραβιού είναι στα νησιά μας, που έχουν πιο έντονο το ναυτικό αίσθημα, μιας και το καραβάκι, αποτελούσε ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Νικηφόρος Π., Φωτεινή Μ.

Η Βασιλόπιτα

H βασιλόπιτα είναι το σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

Η βασιλόπιτα κόβετε το βράδυ της Παραμονής ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.

 

Ελισάβετ Π.