Πασχαλινά Έθιμα

2016-05-17 19:52

Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι άνθρωποι καίνε το ομοίωμα του Ιούδα. Τα παιδιά τη Μεγάλη Πέμπτη  φτιάχνανε το ομοίωμα και γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι για να πάρουν ξύλα και να κάψουν στη συνέχεια το ομοίωμα. Μετά την περιφορά του Επιταφίου ο παπάς διαβάζει το συγκεκριμένο Ευαγγέλιο , έπειτα ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και καίνε στο ομοίωμα του Ιούδα!

Μαριάνθη Κ., Φωτεινή Μ.

 

Σαράντα μέρες πριν το Πάσχα αρχίζει η νηστεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι νηστεύουν τη Μεγάλη εβδομάδα που είναι τα Πάθη του Χριστού. Τη Μεγάλη Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί κοινωνάμε. Το βράδυ είναι η Ανάσταση. Τρώμε "μαγειρίτσα"και τσουγγρίζουμε αυγά. Την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε αρνί ή κατσίκι, ανάλογα με το μέρος.

Δημήτρης Π.

 

 

 

Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Η Ανάσταση είναι η πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης. Όλοι πηγαίνουν στις εκκλησίες και κρατούν λαμπάδες για να λάβουν το Άγιο Φως. Το φως αυτό , οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Σε κάποιες περιοχές θεωρείται καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο Φως  στη διαδρομή για το σπίτι , ώστε να "σταυρώσουν " πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας. Μετά από λίγο στις 12.00 το βράδυ. ο ιερέας ψέλνει το " Χριστός Ανέστη" και όλοι λένε Χρόνια Πολλά. Μόλις τελειώσει η λειτουργία γυρίζουν όλοι στα σπίτια τους για να φάνε τη ¨μαγειρίτσα" και να τσουγγρίσουν αυγά. 

Σοφία Π., Δήμητρα Σ.