Θρησκευτικές Γιορτές

2016-05-17 19:30

Κάθε χρόνο στο χωριό του μπαμπά μου, στο Φουρνέ Χανίων , την Παραμονή της γιορτής της Αγίας Ειρήνης, οι πιστοί μαζεύονται στο ξωκλήσι που βρίσκεται στην πιο ψηλή κορυφή της περιοχής. Ο παππάς κάνει την λειτουργία και ευλογεί τους άρτους. Όταν τελειώσει την λειτουργία,  μοιράζουν στους πιστούς άρτο, καλιτσούνια , γλυκά αλλά και το παραδοσιακό έδεσμα που είναι παστή σαρδέλα πάνω σε μια φέτα ψωμί. Την άλλη μέρα γίνεται πανηγύρι και όλοι ανάβουν ένα κερί στη μνήμη της Αγίας.

Ελπίδα Α.

 

 

Δεκαπενταύγουστος. Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων.

Στη Μεγαλόχαρη της Τήνου η γιορτή είναι διπλή, αφού εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται και ο τορπιλισμός της Έλλης από τους Ιταλούς. Χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στο νησί, πολλοί από αυτούς ανηφορίζουν με κατάνυξη, γονατιστοί προς την εκκλησία για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγία. Μεγάλη στιγμή του εορτασμού είναι βέβαια, η περιφορά της θαυματουργής εικόνας και η μεγαλοπρεπής λιτάνευσή της.

Δήμητρα Σ.

 

Άγιος Ηλίας

Η εκκλησία αυτή είναι γνωστή για τις εκδηλώσεις της. Συχνά κάνει εράνους όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα και χρήσιμα ήδη για τις οικογένειες. Δίπλα στην εκκλησία αυτή γίνονται έργα κατασκευής μιας μικρότερης εκκλησίας στα οποία συνεισφέρει και η οικογένεια μου.

Ελισάβετ Π.

 

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη στον Άγιο Γεράσιμο στη Σκάλα Κεφαλονιάς καίνε τον Ιούδα. Από το μεσημέρι οι κάτοικοι του χωριού μαζεύουν ξύλα και φτιάχνουν ένα τεράστιο βουνό από αυτά έξω από την εκκλησία. Στη συνέχεια στήνουν μια κρεμάλα και κρεμούν το ομοίωμα του Ιούδα. Το βράδυ μαζεύονται όλοι στην εκκλησία για να κάψουν το Ιούδα.

Νικηφόρος Π.

 

Στο χωριό μου στα Βίλια, υπάρχει ένα ξωκλήσι του Άγιου Γεώργιου. Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του Άγιου μαζεύεται πολύς κόσμος για να προσκυνήσει την εικόνα. Επίσης, έρχονται τσολιάδες πάνω σε άλογα, οι οποίοι διασχίζουν το βουνό , περνάνε μέσα από το χωριό και φτάνουν στην πλατεία. Εκεί παίζουν παραδοσιακά τραγούδια και ο κόσμος χορεύει.

Κωνσταντίνα Μ.