Αφιέρωμα στους ήρωες του 1821

2016-03-30 20:26

Οι ήρωες του 1821 :  www.youtube.com/watch?v=kqLl0CcRFOg 

Η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, όμως οι ήρωες μας αγωνίστηκαν με αυτοθυσία…

Τιμούμε τους ήρωες και σας παρουσιάζουμε μερικούς από αυτούς.

Ξύπνα ραγιά

Ραγιά καημένε μου ραγιά για σήκω το κεφάλι, 

τη δόξα πού ‘χες μια φορά απόκτησέ την πάλι.

Ξύπνα καημένε μου ραγιά, ξύπνα να δεις τη λευτεριά.

Διψούν οι κάμποι για νερό και τα βουνά για χιόνια
διψούνε και για λευτεριά οι σκλάβοι τόσα χρόνια.

Κοιμούμαι μ’ ένα όνειρο, ξυπνώ με μιαν ελπίδα
να ιδώ κι εγώ μια μέρα φως ελεύθερη πατρίδα.

Ξύπνα καημένε μου ραγιά, ξύπνα να δεις τη Λευτεριά.

*

Ο Νικηταράς

Ο Νικηταράς Σταματελόπουλος ή Νικηταράς  ο Τουρκοφάγος, γεννήθηκε το 1782. Ήταν ανιψιός του Κολοκοτρώνη και δεξί του χέρι. Ήταν μεγάλο παλικάρι και δεν αδικούσε κανέναν. Τον αγαπούσαν όλοι οι πολεμιστές του, γιατί ήταν γενναίος και μάλιστα στη μάχη στα Δερβενάκια έσπασε τρεις πάλες με τη δύναμη με την οποία χτυπούσε. Στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε μαρμαρώσει και δεν μπορούσε να αφήσει την πάλα, έτσι πήρε και το όνομα Τουρκοφάγος.

Ήταν από τους πιο σημαντικούς ήρωες του ’21 , αλλά πέθανε πάμπτωχος και ζητιάνος.

Μιχάλης Κ.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Στις 3 Απριλίου 1770 γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μια από τις μεγαλύτερες μορφές του 1821, γνωστός και ως γέρος του Μοριά. Διακρίθηκε για τη στρατηγική του σκέψη, το θάρρος του, την αγαθή του καρδιά και τον έντιμο χαρακτήρα του.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγινε αρματολός από μικρή ηλικία. Το επώνυμο του αρχικά ήταν Γιάννης Μπότσικας, υιοθέτησε το «Κολοκοτρώνης» ως οικογενειακό όνομα. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία.

Στις 23 Μαρτίου  του 1821 συμμετείχε με τον Πετρόπμπεη Μαυρομιχάλη σε στρατιωτικό σώμα που, κατέλαβε την Καλαμάτα σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αμέσως μετά έβαλε σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στον Μοριά.

Ήταν σπουδαίος αρχιστράτηγος και έδωσε πολλές άλλες μάχες όπως:  Η μάχη των Δερβενακίων, η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαϊου  1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821).

Βασίλης Α., Θοδωρής Δ., Νικηφόρος Π., Στρατής Ρ., Φωτεινή Μ.

 

 

Ο γέρος του Μοριά

Ένα τραγούδι θα σας πω για τον λεβέντη, 
τον ασπρομάλλη μου το γέρο τον Μοριά 
και βάλτε αδέρφια μου για να στηθεί το γλέντι 
Τριπολιτσιώτικο κρασί και ψησταριά. 

δημοτικό τραγούδι

 

 

 

 

Αθανάσιος Διάκος

 Ο Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε στη Φωκίδα και έζησε μια τραγική ιστορία.  Ο  πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος Γραμματικός, τον συνέλαβαν οι Τούρκοι να εφοδιάζει τους ξεσηκωμένους Κλέφτες με τρόφιμα. Έτσι οδήγησαν τόσο αυτόν όσο κι έναν εκ των αδερφών του Διάκου, τον Απόστολο, στο Παντρατζίκι Φθιώτιδος, την σημερινή Υπάτη, όπου τους κρέμασαν. Κατατρομαγμένη η μάνα του Διάκου, πήγε το 12χρονο παιδί της και το εμπιστεύτηκε στους καλόγερους του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κοντά στην Αρτοτίνα. Έγινε μοναχός σε ηλικία δεκαεπτά ετών και, λόγω της αφοσίωσής του στη χριστιανική πίστη και της ιδιοσυγκρασίας του χειροτονήθηκε διάκονος, με το ιερατικό όνομα «Άνθιμος» και κράτησε από τότε για επίθετό του τον ιερατικό του βαθμό (Διάκος).

   Πάνω σε έναν καβγά σκότωσε έναν Τούρκο και αναγκάστηκε να γίνει κλέφτης στα βουνά. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και το 1820 έγινε αρματολός στη Λειβαδιά.  Συμμετείχε σε διάφορες μάχες όπως στην κατάληψη της γέφυρας της Αλαμάνας.  Ο Σουλτάνος τότε, βλέποντας ότι χάνει τη Ρούμελη στέλνει 8.000 στρατό με επικεφαλή τον Ομέρ Βρυώνη για να καταπνίξει την επανάσταση.  Στη μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Λαμία όπου σουβλίστηκε από τους Τούρκους στις 24 Απριλίου 1821. Ο Ελληνικός στρατός του απένειμε τιμητικά τον βαθμό του στρατηγού.

 

Μπάμπης Τσ., Δημήτρης Μπ., Αντώνης Γ.,  

Κ΄ έπεσ΄ ο Διάκος ζωντανός ε

ις των εχθρών τα χέρια.

Χίλιοι τον πήραν απ΄ εμπρός και δυο χιλιάδες πίσω.

Κι Ομέρ Βρυώνης μυστικά στον δρόμο τον ερώτα:

- "Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου, τη πίστι σου ν΄ αλλάξεις;

Να προσκυνάς εις το τζαμί, την εκκλησιά ν΄ αφήσεις":

Κ΄ εκείνος τ΄ αποκρίθηκε και με θυμόν του λέγει:

- "Πάτε κι εσείς κ΄ η πίστις σας μουρτάτες να χαθείτε.

Εγώ Γραικός γεννήθηκαΓραικός θέλ΄ αποθάνω....

 



 

 

 

Παπαφλέσσας

 

Ο Γρηγόριος Δικαίος γνωστός ως Παπαφλέσσας ήταν κληρικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας, φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας, και μόνασε στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βελανιδιάς, στην Καλαμάτα. Είχε επαναστατικό χαρακτήρα και συγκρούστηκε με Τούρκο αξιωματούχο. Άφησε την Πελοπόννησο και περνώντας στη Ζάκυνθο γνώρισε τον Κολοκοτρώνη. Έπειτα πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία.

Διόρισε Αρχιστράτηγο Πελοποννήσου τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821. Διακρίθηκε για την ανδρεία του σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία. Κατά την διάρκεια του εμφύλιου πόλεμου υποστήριξε αυτούς που καταδίωξαν τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους πολεμιστές και διορίστηκε υπουργός εσωτερικών και αστυνομίας από την κυβέρνηση Κουντουριώτη. Όταν το 1825 ο Ιμπραήμ εισέβαλε στην Πελοπόννησο, πρώτος ο Παπαφλέσσας ζήτησε να ελευθερωθούν οι φυλακισμένοι πολεμιστές, αλλά κανείς δεν τον άκουσε. Έτσι αναγκάστηκε να πάει ο ίοδιος στο Μανιάκι της Μεσσηνίας  Στις 19 Μαΐου όταν φάνηκαν τα αιγυπτιακά στρατεύματα, πολλοί από τους άνδρες του Παπαφλέσσα διασκορπίστηκαν και έμεινε με πολύ λίγους πολεμιστές. Στις 20 Μαΐου βρήκε τον θάνατο προβάλλοντας απεγνωσμένη αντίσταση μαζί με τους λίγους άνδρες που του είχαν μείνει.

Ζωή Ι., Σταυρούλα Κ. , 

Μακρυγιάννης

Ο Μακρυγιάννης ήταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές του 1821. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτη της Δωρίδας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου. Κατά τη  διάρκεια της μάχης τον φώναζαν έτσι γιατί ήταν πολύ ψηλός. Το όνομα αυτό έμεινε στην ιστορία. Μπήκε στη Φιλική Εταιρία το 1820. Λίγο αργότερα ετοίμασε το πρώτο του στράτευμα και αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Πρόλαβε να δει την Ελλάδα ελεύθερη, πριν πεθάνει στις 27 Απριλίου του 1864, με το βαθμό του αντιστράτηγου. Παρόλο που ήταν αγράμματος κατάφερε να γράψει τα Απομνημονεύματά του με σκοπό να διδάξει τις επόμενες γενιές.

Περισσότερα για τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη:

https://www.youtube.com/watch?v=CzF2JqtHdiA

 Σοφία Π.

 

Μαντώ Μαυργένους
 


Η Μαντώ γεννήθηκε στην Τεγέρστη το 1797 και πέθανε στην Πάρο τον Ιούλιο του 1846. Ήταν μια σπουδαία πολεμίστρια του 1821. Καταγόταν από ελληνική οικογένεια της Ρουμανίας, η οποία έφυγε κρυφά για να πάει στην Ιταλία. Η μητέρα της ήταν από τη Μύκονο.

Με την έναρξη της επανάστασης έρχεται στη Μύκονο και ξεσηκώνει τους κατοίκους εναντίον των Τούρκων. Με τα καράβια που εξοπλίζει, συμμετέχει στο ναυτικό αγώνα και τις συγκρούσεις με τον τουρκικό στόλο, αλλά ξεκαθαρίζει και την ευρύτερη περιοχή από τους πειρατές. Συντηρεί με δικά της έξοδα εκτός από τα πλοία με τα πληρώματα και σώμα πεζικού.

Γνωρίζοντας τη Γαλλική γλώσσα έγραψε συγκινητική έκκληση προς τις γυναίκες της Γαλλίας για να συμπαρασταθούν στον αγώνα . Για τη δραστηριότητά της, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε το αξίωμα της επίτιμου αντιστράτηγου και της παραχώρησε σπίτι στο Ναύπλιο. Τον Ιούλιο του 1848 πέθανε στην Πάρο φτωχή και λησμονημένη.

Μαριάνθη Κ. 

Μάρκος Μπότσαρης

 

 

Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν γιος του Κίτσου Μπότσαρη. Γεννήθηκε στο Σούλι. Όλη η οικογένεια του ήταν αρματολοί και αγωνιστές. Με την έναρξη της επανάστασης έλαβε μέρος σε μάχες στην Ήπειρο και στη Στερεά Ελλάδα. Σκοτώθηκε το 1823 στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Τότε οι Σουλιώτες τον μετέφεραν στο Μεσολόγγι και τον έθαψαν.

 

"Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι’ εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω".

Αγγελική Φ.

 

 

 

 

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης το 1771, όταν η μητέρα της επισκέφτηκε τον σύζυγό της, Σταυριανό Πινότση, τον οποίο είχαν φυλακίσει οι Οθωμανοί για τη συμμετοχή του στα Ορλωφικά (1769-1770). Την βάφτισε και της έδωσε το όνομά της ο εκεί φυλακισμένος πολέμαρχος της Μάνης, Παναγιώτης Μούρτζινος. Μετακόμισαν στις Σπέτσες 4 χρόνια και η μητέρα της παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λαζάρου-Ορλώφ.

Το 1811, όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγος της , ήταν 40 ετών, είχε 7 παιδιά και ήταν πολύ πλούσια από τις περιουσίες των συζύγων της. Η  Μπουμπουλίνα, έχοντας γίνει ήδη μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση, και όντας η μόνη γυναίκα που μυήθηκε σε αυτή, στον κατώτερο βαθμό μύησης (αφού οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές), καθώς γυρνούσε στις Σπέτσες, αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια, τα οποία μετά έκρυψε στο σπίτι της, ενώ ξεκίνησε την κατασκευή του πλοίου Αγαμέμνων, της ναυαρχίδας της, η οποία ολοκληρώθηκε το 1820. Η Μπουμπουλίνα που αφιέρωσε όλη τη ζωή της για την απελευθέρωση του έθνους, σκοτώθηκε άδοξα σε μια οικογενειακή συμπλοκή.

Ελπίδα Α., Κωνσταντίνα Μπ.  

Γεώργιος Καραϊσκάκης

 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν Έλληνας επαναστάτης, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματολός και στη συνέχεια έγινε στρατηγός της Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1782 στην Καρδίτσα και πέθανε στις 23 Απριλίου 1827 στην Αθήνα. Ο Καραϊσκάκης έδωσε πολλές μάχες και πέτυχε πολλές νίκες σε διάφορα μέρη όπως: Άρτα, Ευρυτανία, Αιτωλικό, Καρπενήσι, Ξηρόμερο, Χαϊδάρι, Αράχοβα, Δίστομο.

Για να τον τιμήσουν έχουν δώσει το όνομα του σε πολλούς δρόμους  και πλατείες. Επίσης, το γήπεδο του Ολυμπιακού έχει το όνομά του.

Ανδριάντας του Καραϊσκάκη   υπάρχει στην Καρδίτσα, ενώ στο Χαϊδάρι υπάρχει μια προτομή του στην πλατεία μπροστά από το νέο Δημαρχείο.

Δημήτρης Β.