Επίσκεψη στο βράχο της Αρόπολης

2016-04-10 19:49

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο λόφο της Ακρόπολης.  Περάσαμε πολύ ωραία και είδαμε από κοντά όλα εκείνα τα αξεπέραστα μνημεία της κλασικής περιόδου με τα οποία ασχοληθήκαμε στην Ιστορία! Η θέα από εκεί ψηλά ήταν φανταστική.

Στην επίσκεψή μας, μας συνόδεψε ξεναγός με τη βοήθεια της οποίας μάθαμε τα μυστικά για την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα,  ακούσαμε ιστορίες και παρατηρήσαμε λεπτομέρειες  στα μνημεία,  στο Ερεχθείο, στον ναό της Αθηνάς Νίκης και όχι μόνο, ακόμα μάθαμε και για τη γύρω περιοχή της Ακρόπολης.

Καθώς ανεβαίναμε, λίγο πριν να φτάσουμε, είδαμε το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού. Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, αντικρίσαμε τα επιβλητικά μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του βράχου, τα προπύλαια. Στα δεξιά μας είδαμε τον ναό της Απτέρου Νίκης, ο οποίος  ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Νίκη. Το άγαλμα της που ήταν στο εσωτερικό του ναού δεν είχε φτερά για να μη φύγει η νίκη από την πόλη των Αθηνών και για αυτό την ονόμασαν Άπτερη Νίκη.

 Έπειτα πήγαμε να δούμε το Ερέχθειο. Ο ναός  είχε χτιστεί στο σημείο που σύμφωνα με τον μύθο, έγινε η μονομαχία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Το Ερέχθειο είναι ναός με ιδιόμορφο σχέδιο. Στη δεξιά πλευρά που ήταν αφιερωμένη στον Ποσειδώνα αντί για κίονες είχε τις Καρυάτιδες και το πηγάδι με το αλμυρό νερό που πρόσφερε ο Ποσειδώνας για να κερδίσει την εύνοια των Αθηναίων. Από την αριστερή πλευρά που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, υπάρχουν κανονικοί κίονες δωρικού ρυθμού και η ελιά που φύτρωσε από το χτύπημα του ακοντίου της Αθηνάς. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν ότι ήταν η πρώτη ελιά που φύτρωσε στον κόσμο σήμερα, σε ανάμνηση εκείνης, έχει φυτευτεί ένα νεαρό δέντρο.

Μετά από όλα αυτά περάσαμε στον πιο θαυμαστό ναό σε ολόκληρη την Ακρόπολη... τον Παρθενώνα. Πρόκειται για ένα μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα, που περιβάλλεται από κίονες, οι οποίοι μοιάζουν συμμετρικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι παχύτεροι στη βάση τους και λεπταίνουν σταδιακά. Επίσης, μάθαμε πως το 1801 μ.Χ. ο λόρδος  Έλγιν κατάφερε να αποσπάσει  άδεια από το Σουλτάνο να πάρει ότι αρχαίο υπήρχε γύρω από την Ακρόπολη . Έτσι πήρε από την Ακρόπολη διάφορα γλυπτά. Στην προσπάθειά του να αρπάξει όσο περισσότερα μπορούσε,  προκάλεσε και μεγάλες ζημιές.  Σήμερα μέρος των γλυπτών βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Κατεβαίνοντας θαυμάσαμε τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον ναό τού Ηφαίστου .

Εδώ www.parthenonfrieze.gr/#/read/text0 μπορείτε να κάνετε μια εικονική περιήγηση στο βράχο της Ακρόπολης και να μάθετε περισσότερα για τα μνημεία! 

Εντυπώσεις

Η Ακρόπολη είναι πολύ ωραία! Όταν είχαμε ανέβει στο λόφο είδαμε πολλά πράγματα. Η ξεναγός  που μας μίλησε ήταν η κυρία Ελένη. Εκεί είδαμε τον Παρθενώνα και όλη την Αθήνα. Πέρασα πολύ ωραία!!!

Αγγελική 

 

 

Η Ακρόπολη είναι ένα πολύ ωραίο μέρος με μνημεία και αγάλματα. Δείχνει τον πολιτισμό μας στους ξένους. Πιστεύω πως πρέπει να τη σεβόμαστε με το να τιμούμε αυτό τον ιερό λόφο.

Σοφία 

 

 

Πριν την επίσκεψη μας στην Ακρόπολη στο μάθημα της Ιστορίας, η κυρία μας , μας μίλησε γι αυτά τα συγκεκριμένα μνημεία και είδαμε κάποια σχετικά βίντεο. Ξέροντας λοιπόν πως τα μνημεία αυτά είναι τόσο σπουδαία, ανυπομονούσαμε να τα θαυμάσουμε από κοντά.

Μόλις φτάσαμε περιμέναμε την ξεναγό που θα μας έδινε τις απαραίτητες πληροφορίες ατά την περιήγησή μας στο βράχο. Πρώτα από όλα είδαμε τα Προπύλαια που αποτελούν την είσοδο της Ακρόπολης. Η ξεναγός μας είπε πως τα Προπύλαια σχημάτιζαν τρεις πύλες από τις οποίες περνούσε η εκατόμβη, δηλαδή τα εκατό ζώα που προορίζονταν για θυσία.

Δεξιά από τα Προπύλαια είδαμε τον μικρό ιωνικό ναό της Αθηνάς Νίκης, έργο του Καλλικράτη. Εκεί λατρευόταν η Αθηνά ως συμπαραστάτρια  των Αθηναίων στους πολέμους.

Προχωρώντας προς τον Παρθενώνα, φανταστήκαμε το μεγάλο άγαλμα της Αθηνάς Νίκης που δέσποζε σε αυτό το σημείο και είχε ύψος 9μ. Ο γλύπτης Φειδίας σίγουρα θα ήταν περήφανος γι αυτό!

Στη συνέχεια αντικρίσαμε το Ερέχθειο. Εντυπωσιαστήκαμε από τους υπέροχους κιώνες με τη μορφή των Καρυάτιδων. Τότε νιώσαμε και θλίψη γιατί μία από τις Καρυάτιδες δυστυχώς βρίσκεται πολύ μακριά από τις άλλες, στο Βρετανικό μουσείο. Οι Καρυάτιδες μας άρεσαν πολύ γιατί μας θύμισαν τις όμορφες Ελληνίδες της αρχαιότητας με το μοναδικό χτένισμά τους και τους υπέροχους χιτώνες.

Τέλος, ήρθε η στιγμή που περιμέναμε όλοι μας, η στιγμή του Παρθενώνα, ενός από τα πιο λαμπρά μνημεία εκείνης της εποχής! Πλήθος τουριστών ήταν σε εκείνο το χώρο και θαύμαζαν το μνημείο. Νιώσαμε συγκίνηση και χαρά που είδαμε αυτό το υπέροχο μνημείο της χώρας μας, αλλά και υπερήφανοι που ένας τόσο σπουδαίος πολιτισμός άνθισε στην Ελλάδα!

Μαριάνθη , Φωτεινή