Η Ελιά

2016-01-18 23:58

 

Που Καλλιεργείται η Ελιά και σε ποιες θερμοκρασίες

Η φύτευση της ελιάς δεν πρέπει να γίνεται σε περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία πέφτει συχνά κάτω από -5 βαθμούς κελσίου. Η ζημιά στα δέντρα είναι σοβαρή και κυρίως στους χειμωνιάτικους και ανοιξιάτικους  παγετούς.

Η ελιά παθαίνει ζημιά  και όταν επικρατεί ξηρός αέρας κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Επίσης,  σε περιοχές κλειστές, μη αεριζόμενες, με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, ευνοούνται ασθένειες όπως το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο.

Ένα ακόμη στοιχείο για την επιλογή της περιοχής, είναι η εύκολη εύρεση εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του καρπού της και η ύπαρξη ελαιοτριβείου.

Οι περιοχές που ευδοκιμεί η ελιά δέχονται αρκετές βροχές την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο, διότι οι εποχές αυτές είναι σημαντικές για το δέσιμο του καρπού.

Τα ελαιόδεντρα στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι ελέγχονται και φροντίζονται για να μείνουν προστατευμένα από το δάκο, ένα έντομο που προκαλεί σοβαρές βλάβες στην ποιότητα του καρπού.

Οι ελιές είναι έτοιμες για μάζεμα από τα μέσα του Νοεμβρίου ως τα μέσα του Ιανουαρίου ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές.

Ταυτόχρονα με το μάζεμα, οι ελιές κλαδεύονται για να δυναμώσουν.

Μαριάνθη Κ. , Φωτεινή Μ. 

 Περισσότερα για το μάζεμα της ελιάς και την επεξεργασία του καρπού της :  www.youtube.com/watch?v=IUSGxF9VtJ8