Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο...

2016-01-15 15:59

Η ελιά και το ελαιόλαδο

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά ως θεϊκό δώρο, σύμβολο της καλοσύνης και της γονιμότητας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της συμβολίζουν την ειρήνη. Το δέντρο της καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια  στις Μεσογειακές χώρες. Το λάδι που παράγεται από τον καρπό της, το ελαιόλαδο, σύμφωνα τους ειδικούς της διατροφής, αποτελεί ένα από τα βασικά μυστικά της Μεσογειακής διατροφής και της μακροζωίας. Οι λιπαρές ουσίες  του είναι απαραίτητες για τον οργανισμό και την ομαλή λειτουργία του.

Είμαι του ήλιου η θυγατέρα

Η πιο απ’όλες χαϊδευτή,

Χρόνια η αγάπη του πατέρα

Σ’αυτόν τον κόσμο με κρατεί.

Όσο να γύρω νεκρωμένη

Αυτόν το μάτι μου ζητεί.

Ειμ’ η ελιά η τιμημένη.

Κωστής Παλαμάς

Μετά από όσα μάθαμε για την παραγωγή του ελαιόλαδου και την διατροφική του αξία, ήρθε η ώρα να μαγειρέψουμε νόστιμα και υγιεινά…

Χωριάτικη Σαλάτα

Υλικά

Ντομάτες

Αγγούρια

Κρεμμύδι ξερό

Ελιές

Λάδι

Ρίγανη

Τυρί φέτα

αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε τις ελιές και τη φέτα.

Στο τέλος, ρίχνουμε το λάδι , το αλάτι και τη ρίγανη.

Δημήτρης Β., Θανάσης Β. ,

Στρατής Ρ.

Μυρωδάτο κέικ με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Υλικά

500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες ζάχαρη

5 αβγά

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι

ξύσμα 2 πορτοκαλιών (από βιολογικά και ακέρωτα πορτοκάλια)

Εκτέλεση :

 Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη,

προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, το  ξύσμα, τον χυμό και τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.

 

Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 25-30cm

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου (μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό).

Βασίλης Α.

Βασιλόπιτα

 

Υλικά  
4 αυγά
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
250 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
500 γραμμ. αλεύρι φαρίνα
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

3 βανίλιες

½ κεσεδάκι γιαούρτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κουταλάκι. του γλυκού κανέλα σκόνη

 φλιτζάνι  αμύγδαλα

  Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα.
Μαριάννα Π.